måndag 13 maj 2013

12 maj 2013: Agenda där journalister intervjuare journalister

Denna Agenda-kväll utmärks mer än annat av - samma sjunka som finns i både DN (där jurnalisterna svarar på sina egna frågor, t.ex. Hnrik Brors) och SvD (där journalisterna tycker, tycker och tycker om allt från mat, sjukdomar, ekonomi till jag vet inte vad) - att journalister intervjuar journalister.

  Först har programledaren Anna Hedenmo kallat in Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg, en av dem som en gång i tiden dömde ut Lars Leijonborg jämns med fotknölarna), och Eric Sundström, socialdemokratisk politiker och numera journalist på Dagens Arena och tidigare Aktuellt i politiken (s), förankringen i den socialdemokratiska organisationen - rörelse är att ta till - är det intet fel på, Sundström har alltid varit exert på att företräda den samlade arbetarrörelsen, någon annan göre sig icke besvär, som får uttala sig om den ekonomiska politiken inte bara i Sverige utan i hela Europa.
  Inte överraskande är de båda överens om att Anders Borg, Sveriges finansminister, är på väg bort från det s.k. överskottsmålet, infört av socialdemokratiska och andra regeringen i mitten på 1970-talet då statsfinanserna och framför allt inflationen urholkade allt vad reallöneförbättringar heter.  De båda hanterar detta centrala ekonomiska riktmärke som handlade det om budgivning på en trasig matta. Man tar sig för pannan! Bevare svenska folket från sådan lättsinne vad gäller sysselsättning och företagande och välfärd.
  Men jag är inte överraskad. Det är otroligt lätt att bara sitta på åskådarplats och tala om hur allt skall vara.
  Om man slipper ta ansvar för sina gärningar.
   Nog kan åtskilligt kritiseras i den nuvarande regeringens ekonomiska politik, liksom tidigare.
  Men det går inte att komma ifrån att Sverige klarat sig förhållandevis bra jämfört med de flesta andra länder.
  Och det trots det på mitten av 1990-talet av riksdagens stora partier stadfästa överskottsmålet.
  Det är trots alla ingen tillfällighet att de partier som vill avskaffa detta, eller komplettera det med andra uppgifter för riksbanken, är vänsterpartiet och sverigdemokraterna i oskön förening, beklagligtvis med fram-och-tillbaka-partiet miljöpartiets som omväxlandet stöd.
  Nästa journalist som intervjuades av Hedenmo var Eko-chefen Ginna Lindberg, tidigare USA-korrespondent.
  Varför inte övriga tillgängliga journalister inervjuades utan också en ledamot av regeringen, Lena Ek (c), är oklart.
  Dagens Agenda-betyg: En stjärna av fem möjliga.
  Man satt mest och hoppades att det snart skulle vara klart.
  Fyra poäng dock till Lena Ek, för bra och tydlig miljöpolitik i en omgivning där klimathoten prioriteras lågt av praktiskt taget alla länder. EU-parlamentets nedröstning av förslaget att reformera utsläppsrättighetspolitiken är ett bottenmärke men dessvärre ett sätt som säkert applåderas av länder som Kina, USA, Brasilien, Indien, Ryssland och fler till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar