fredag 17 maj 2013

16 maj 2013: Danderyds närpolischef hos folkpartiet


Närpolischefen i Danderyd Per-Inge Akterin på besök i folk-
partiet i Danderyd, vid fullmäktige- och styrelseledamoten
Ewa Bergman, Stocksund, Övriga på bilden fr. v. är Magnus
Stenflo, Danderyd, och Birgitta Lindgren, Enebyberg
Partier - demo-kratiska sådana - är som bekant hörnstenar i en fungerande demokrati. Dessa föreningar av människor skall inte vara lagreglerade utan lyda under den föreningsfrihet som är grundlagsfäst.
  (Det skiljer partier i demokratier från så kallade partier i stater där staten föreskriver hur partier skall fungera eller vara för att vara "godkända").

  Men partier har också ett ansvar inför medborgarna - trots bristen på lagreglering.
  De skall vara demokratiska till sin uppbyggnad, de skall i val erbjuda väljarna ett valalternativ som väljaren kan ta ställning till.
  Och mellan valen ankommer det på partierna att se till att man uppfyller de förväntningar som medborgarna har rätt att ställa på partierna.

Här antecknar Inga Emtell, styrelsens kassör sedan 1988,
Lilian Grassman, ledamot kommunstyrelsen och Ulf Uebel
f.d.  ordförande (fp) och landstingsledamot 1976-2010.


  Hur man löser detta, varierar från parti till parti, från ort till annan.
  I den förening jag tillhört under många år, Folkpartiet i Danderyd, en förening ansluten till folkpartiet, har vi sedan mycket lång tid bjudit in företrädare för olika samhällsfunktioner och intressen att komma till styrelse eller fullmäktigegrupp, eller som denna dag båda, för att redogöra för för medborgarna viktiga samhällsfunktioner.
  Av den anledningen var Danderyds närpolischef Per-Inge Akterin denna kväll (16 maj 2013) gäst i folkpartiets lokal, Liberala huset, på Dalstigen 1 i Danderyd.
  Många medlemmar hade sökt sig till föreningslokalen, medierna - också inbjudna - avstod.
  Föreningsordföranden Lars-Gunnar Wallin och fullmäktigegruppledaren Jonas Uebel hälsade välkommen varpå Per-Inge Akterin berättade om brotssituationen i Danderyd.

Ernst Klein, tidigare både på Expressen och Östgöta
Correspondneten men numera i byggnadsnämnden i
Danderyd, tillsammans med föreningsordföranden Lar-
Gunnar Wallin och fullmäktigegruppens Jonas Uebel
 Vi kan konstatera att med en närpolisstyrka på tretton personer har polisen ett ganska gott grepp om vad som försiggår. Flera av poliserna i Danderyd har tjänstgjort länge, varför de är väl förtrogna med vilka av medborgarna som ställer till problem. Huvudsakligen är det dock som så att kommungränsen spelar ingen roll alls för brottsligheten - det är en rent statistisk företeelse, brottsoffren finns i Danderyd, förövarna bor mycke sällan i kommunen.
  Peer-Inge Akterin visade med aktuell statistik - från 2012 - vilka som är de vanligaste brottstyperna: Inbrott i bil 335
Anna  stöld 158
Bostadsinbrott 143
Cykelstöld 124
Misshandel (utomhus och inomhus) 118
Skadegörelse på bilar 115
Snatterier 113
Fickstölder 90
Olaga hot 65
Klotter 54
samt en massa andra brott med färre än 50 registreringar på brottskategori. Antalet anmälda mord och våldtäkter är 0 under 2012 i Danderyd.
  Är brottsligheten höt eller låg?
... och här Maarit Nordmark, fullmäktigeledamot, och Gunnar
Andrén, riksdagsman och fotograf. I bakgrunden: Sven Wedén,
fp-ledare 1967-69 porträtterad av Olaus Nyberg, Karlskrona

 I förhållande till invånarantalet är antalet brott som gäller t.ex. bostäder mycket högt, medan andra brott än tillgreppsbrott är få. Andelen brott som klaras upp är som i hela landet få i procent räknat, men statistiken kan vara bedräglig: Om man klarar ut ett bostadsinbrott kan 10-tals andra, utan att man har bevis, också blivit ut- men inte uppklarade..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar