lördag 4 maj 2013

4 maj 2013: Först Leksand, nu Timrå - jag vill inte bidra!

Att Leksands IF gick upp i ishockeyserierna elitdivision gläder säkert många fans. Ofta har också jag hållit på Leksand men sättet som man gjorde det på - med stöd av statlig lönegaranti - är förskräckligt.
  Skall vi som sitter i riksdagen, och jag i skatteutskottet, beskatta resten av svenska folket för att pengarna skall gå till detta? Det är ju helt orimligt! Det måste bli ett stopp för detta - svenska skattebetalares pengar skall till sista kronan användas till saker som är samhällsnyttiga, eller närmare bestämt sådana kollektiva ugifter som ingen enskild kan betala, det må gälla försvaret, skolan, rättsväsendet, vägar, social omvårdnad etcetera.
  Nu ser jag denna morgon att Timrå ishockeyklubb gör samma sak. Staten träder in och betalar aprillönerna för ishockeyklubben – sammanlagt rör det sig om 3,7 miljoner kronor för 260 personer.
  Går rekonstruktionen igenom behöver klubben bara betala tillbaka 25 procent, det vill säga 925 000 kronor. Hela 202 personer i Timrå IK och 58 personer i dotterbolaget Conferera, så många personer finns med på den lista som klubben genom den rekonstruktionsansvarige advokaten Mats Emthén har skickat in till länsstyrelsen.
  Citat ur dagens Sundsvalls Tidning (lib):  "Dessa pengar kommer nu staten att träda in och betala då Timrå IK inte klarar det.
  Att det rör sig om så pass många personer är inget konstigt, enligt Mats Emthén.
  – Det handlar om att de haft mycket folk som hoppar in när det är matcher, som sålt korv och dylikt. Det är inget ovanligt och det var likadant i Leksand, säger han.
  Förutom att Timrå med den här åtgärden löser löneutbetalningarna till sina anställda kommer de även att minska skuldberget med flera miljoner kronor.
  Den första lön som nu utbetalas av staten gäller april, det vill säga innan rekonstruktionen trädde i kraft. Dessa pengar kommer därmed att omfattas av det så kallade ackordet som innebär att klubben, om rekonstruktionen lyckas, bara behöver betala tillbaka 25 procent.
  På så sätt blir Timrås kostnad 925 000 kronor i stället för 3,7 miljoner, en besparing på 2 775 000 kronor.
  Under den nu pågående rekonstruktionen kommer även majs löner att utbetalas av staten, hur mycket klubben måste betala tillbaka där är emellertid oklart.
  – Där är rättsläget osäkert, antingen blir det 25 procent eller så blir det mycket mer. Det går inte att säga i det här läget, säger Mats Emthén.
  Enligt ordförande Tommy Andersson, som själv finns med på listan där han har 10 000 kronor att kvittera ut, kommer det efter maj på det stora hela att vara slut med löneutbetalningar.
  För spelarna gick kontrakten ut den sista april, vilket innebär att den här lönen blir den enda som behöver komma via skattsedeln.
  Bland spelarna som nu avlönas av staten får exempelvis Sebastian Erixon 159 550 kronor, Niklas Nordgren 128 405 kronor och Daniel Bellissimo 98 892 kronor. De sena nyförvärven Matthew Murley och Radek Smolenak får mest: 159 550 respektive 178 000 kronor.
  Med sina 178 000 kronor slår slovaken Smolenak också i taket när det gäller den statliga lönegarantin som är på just den summan, det vill säga fyra basbelopp.
  Utöver löneskulden som staten nu betalar har Timrå IK också 166 fordringsägare. Med rekonstruktionen är klubbens förhoppning att 44 miljoner av den nuvarande skulden på totalt 80 miljoner kronor ska förhandlas bort.
  Någon fara för lagbygget till kommande säsong ska det dock inte vara.
  – Klart att de måste kunna värva spelare, de måste ju kunna fortsätta med sin normala verksamhet som nu är att rekrytera spelare. Sedan måste de ju vara öppna med hur det är, alla vet ju hur situationen är, säger Mats Emthén."
Min kommentar:
Skall man börja värva hockey-spelare också med skattepengar? Fullständigt absurt! Vilka spelarlöner! Och andra som avlönas av staten. Nej, detta är inte meningen med statlig lönegaranti.
   Detta måste riksdagen stoppa.
   Detta vill jag inte bidra till med en enda krona!

2 kommentarer:

  1. Det är ju helt orimligt! Det måste bli ett stopp för detta - svenska skattebetalares pengar skall till sista kronan användas till saker som är samhällsnyttiga som t ex bidrag till pol partier. En sketen idrottsklubb, nix.
    "Statligt partistöd utbetalades med sammanlagt 131 miljoner kronor per år för 2003 och tidigare år. Från och med 2004 är totalbeloppet 156 miljoner kronor. Detta innebär att socialdemokraterna, moderaterna, folkpartiet, vänsterpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet under mandatperioden 2002-2006 delar på 599 miljoner kronor i statligt partistöd." Källa
    Orimligt, sa Bill, orimligt sa Bull

    SvaraRadera
  2. Hej Bo
    Kan man tycka.
    Men att jag försvarar det offentligt finansierade partistödet har att göra med att dels skall partierna använda pengarna till att informera väljarna om den politik man vill ha (och det är särskilt viktigt att det finns ett sådant stöd för oppositionen, regeringen skall inte kunna påverka dettas storlek), dels förhindrar offentligt partistöd att partierna blir beroende av intresseorganisationer för sin politik, vådan av detta ser vi i många andra länder.
    Därför går det inte att jämföra med det krav som nu ställs på svenska skattebetalare att finansiera idrottsverksamhet i Leksand, Mora eller Timrå.
    Det vore en skam, Bo, om medborgarrätt hette pengar.

    SvaraRadera