tisdag 7 maj 2013

7 maj 2013: Vem skall betala polisbevakningen?

Förre ordföranden i Högsta Domstolen Bo Svensson föreslår i en utredning som statsrådet Beatrice Ask tagit emot i dag att kostnaden för polisbevakning av aktiebolagsordnade fotbollsarrangemang skall minskas och bara uppgå till 25 procent av den verkliga kostnaden.
  Idrottsklubbarna protesterar förstås och vill betala 0 kr - oavsett om det är juridiska aktiebolag eller ideella föreningar som anordnar matcherna.
  Jag är emot alla förslagen.
  De är ogenomtänkta.
  Jag anser att poliskostnaderna skall betalas av arrangörerna. Men själva kostnaden skall inte kunna påverkas av klubbarna utan av den insats som polisen beslutar om behöver göras.
  Då måste man ta ut en ordningsavgift eller vad man kallar det på alla biljettintäkter, kanske 1 procent eller vad det nu kan vara, alldeles oavsett om det behövs en eller tusen poliser vid en viss match.
  Det blir jämförbart med en försäkringspremie för alla klubbar - och självfallet kan man själva ordna med sin egen bevakning så att kostnaden sänks eller blir noll. Det skall ankomma på arrangören att vidta dessa åtgärder.
  Men skattebetalarna skall inte belastas av andra kostnader än de som betingas av trafik- eller andra kostnader som polisen i vanliga fall står för.
  Vi skall använda polisen - och enskilda poliser - till det riksdagen och regeringen beslutar den skall göra. Och till det anser jag inte hör finansieringen av kostnader för att förebygga läktarbråk med mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar