söndag 16 juni 2013

12 juni 2013: Partiledardebatt

Denna dag domineras förstås av partiledardebatten - minus socialdemokraternas Stefan Löfven.
  Debattordningen är nära nog omöjlig med åtta debattörer som alla skall ha ett huvudanförande. Mot slutet blir det lite långtråkigt, uppriktigt sagt. Göran Hägglund kan inte ha det lätt att alltid, alltid komma sist.
  Statsministern väljer anslag - och som sig bör blir det mycket jobb. Det dröjer inte många sekunder innan socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg begär replik: det hade ha gjort vad än statsministern hade sagt.
  Dambergs och Fredrik Reinfeldts meningsutbyte blir sensationsfritt, miljöpartiets Åsa Romson firar för dagen inga triumfer i meningsutbytet, särskilt inte genom att påstå att Kina (!) har en miljöpolitik som skulle vara ett föredöme eller rent av mer framgångsrik än Sveriges (hur stollig får man vara?), däremot blir diskussionen mellan Reinfeldt och sverigdemokraternas Jimmie Åkesson påtagligt irriterat eftersom Åkesson väljer den enklaste av alla debattekniker, att skuldbelägga invandrarna och regeringen för vad som hänt i Husby med flera områden: det är den förda politikens fel - som om motsvarande saker aldrig skulle ha inträffat någon annanstans!
  Jonas Sjöstedt (v) väljer helt andra infallsvinklar: han svartmålar Sverige som han plägar göra och blundar effektivt för att situationen i andra EU-länder har utvecklat sig mycket sämre än i Sverige.
  Allt är som vanligt i Sjöstedts värld någon annans fel. Och att Finland, Danmark, Holland, Tyskland, Estland - som har euron (danska kronan är knuten till euron) har varit mycket framgångsrika, beroende på den inrikes ekonomiska politik som förts, glömmer han totalt bort.
  Men den fråga jag ställer mig efter att ha lyssnat till debatten:
  - Kan Jimmie Åkesson och hans parti styra Sverige? Leda landet?
  - Eller är det som så att de väljare som stöder sverigedemokraterna stödjer detta i vetskap om att deras politik inte kan genomföras - för det vore förfärligt för Sverige att få ett så Sverigefientligt, rent isolationistiskt och framför allt ett parti som skulle få Sveriges välstånd att falla samman?
  Betyg på debatten: Knapp fyra - ganska bra. Underhållande långa stunder, saklig och kunnig.
  Partiledarbetyg:
  Fredrik Reinfeldt (m) - knapp fyra, villade in sig i siffror för mycket, tvålade till Åkesson rejält,
  Mikael Damberg (s) - fyra, klarar debatten bra, men oklar vem socialdemokraterna vill skall regera med
  Åsa Romson (mp) - tveksam tvåa, miljöjämförelsen med Kina var förskräcklig, har för mycket pengar
  Jan Björklund (fp)- fyra, plus för att han började med Syriens lidande, visade att han kan mer än skolan
  Annie Lööf (c) - stark trea, för dagen på hugget, viktigt att hon får utrymme för egna frågor
  Jimmie Åkesson (sd) - tveksam tvåa, Husby, Husby, Husby, kan han leda ett land?
  Jonas Sjöstedt - trea, satsar allt på att profilera sig på vinster i välfärden, vad blir det av valfriheten?
  Göran Hägglund - trea, inte lätt att komma sist,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar