söndag 23 juni 2013

14 juni 2013: Bärplockarna i riksdagen

I dag var det riksdagsdebatt om bärplockarnas villkor - och det handlar då inte om ont i ryggen, behovet av motion etcetera utan de 4-5.000 tredjelandsmedborgare som vanligen kommer till Sverige för att plocka bär vart år.
  Duellanter i riksdagen var Johan Andersson (s) och Tobias Billström (m).
  Det var en sansad intill enig debatt - om slikt kan förekomma. Enigheten bestod i att båda önskade god bärskörd i de svenska skogarna i år - vem motsätter sig det? och oenigheten i grunden bara hur man trodde det skulle utveckla sig: Lite större oro hos Johan Andersson än Tobias Billström.
  Nu är ju detta inget nytt problem - det var exakt likadant till karaktären om inte storleken på den tid Göran Persson (s) ledde regeringen. Socialdemokratins ansvar är alltså stort för de nuvarande förhållandena.
  Jag menar dock att man aldrig kommer att få rätsida på detta problem om man inte ändrar i de svenska skattereglerna, ungefär som jag och Anna Grönlund Krantz år 2006 förmådde dåvarande finansministern Pär Nuder att höja den skattefria gränsen från 5.000 kr/år till 12.500 kr/år.
  Men den borde - för att få fler svenskar att motionera i skogarna och plocka bär - höjas till 50.000 kr/år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar