söndag 23 juni 2013

20 juni 2013: Kampen om kapital m/Gotland

Sedan 1993 har antalet bankkontor på landsbygden - där ungefär 36 procent av den svenska befolkningen eller åtminstone arbetsplatser bor och finns - halverats. Hur frustrerande detta är kan man bara föreställa sig om själv råkar ut för det.
  Visst är internetbanker och plastkort bra som ersättning i de flesta sammanhang - men den kunskap som finns om de människor som verkar inom samma regioner försvinner, det är det verkligt allvarliga.
  Vem lånar ut till människor man inte vet något om, som man inte känner ens till utseendet?
  På Gotland har nu, i gammal klassisk sparbanksanda, ett fyrtiotal företagare gått samman i ett lokalkapitalbolag för att investera på Gotland.
  Om det berättar Dagens Industris Hans Bolander i dag.
  Ett annat exempel finns i Röstånga i Svalövs kommun där 400 aktieägare gått samman i ett utvecklingsbolag.
  Intressant är att Sparbanken Gotland alltjämt är en självständig sparbank. Den lyder förstås under sparbankslagen och står genom samarbetsavtal Swedbank nära.
   Banken har sin bakgrund i Eskelhems Sparbank och bildades genom att denna bank fusionerade med Fardhem Pastorats Sparbank och Burs Pastorats Sparbank 31 december 2004. Sedan genomfördes 2010 ytterligare en fusion med dåvarande Sparbanken Gute. Denna bank,  bildad 2005 genom en sammanslagning av Garda-Lau Sparbank, Alskog Sparbank, Kräklingbo Sparbank och Dalhems Sparbank, är numera en del av Sparbanken Gotland som alltså har sitt ursprung i sju gotländska sparbanker.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar