tisdag 16 juli 2013

15 juli 2013: Morgan Johansson (s) och rättssamhället

Om det inte inträffat skulle jag i förväg kunna ha sagt att det skulle inträffa.
  När nu Högsta Domstolen träffat beslut om att stoppa dubbelbestraffning av skattebrott - alltså både skattetillägg och fängelse eller böter - anser Morgan Johansson (s), ordförande i justitieutskottet (rättssamhällets väktare, med andra ord), att domslutet är en skandal.
  Han anser dessutom att regeringen sovit i fyra år.
  Jag läser Morgan Johanssons 1:a maj tal 2013 i Trelleborg (utlagt redan den 16 maj för dem som vill veta vad han sade).
   Sade han ett ord om detta, det som nu sägs vara en skandal.
  Icke ett ord!
  Icke en stavelse!
  Jag går till Morgan Johanssons 1 maj-tal 2012. Finns inte en tillstymmelse ens till referat.
  Likadant 2011 och 2010.
  2009 talade Morgan Johansson  i Borås men glömde tydligen denna sak.
  2008 - likadant.
  2007 - efter regeringsskiftet 2006 - talade Morgan Johansson i Lund och Arlöv. Tyvärr går det inte att hitta hans tal därifrån, det är tydligen raderat.
  Så jag går till Morgan Johanssons aktiviteter i riksdagen. Då får man sedan 1998 upp 185 anföranden, motioner, frågor, interpellationer och andra debattinlägg, bland annat viktiga partimotioner om "Trygghet mot brott".
  Hur många tillfällen har Morgan Johansson aktualiserat det han nu anser vara en "skandal"?
  Vad tror ni? Fem? Tio? Hundra gånger? Eller noll?
  Jo, det sistnämnda är det rätt. I denna fråga kan man konstatera att Morgon Johansson, en annars mycket duktig person, det tillstår jag gärna, sovit i 15 år - sedan han kom in i riksdagen 1998. Inte en tillstymmelse till initiativ.
  Morgan Johansson blir som ordförande i justitieutskottet ofta refererad. Men varför kontrollerar ingen om det finns något samband mellan det han säger och de egna gärningarna?

Så till sakfrågan:
  Brott skall bestraffas. Men bara en gång.
  Skattebrott skall bestraffas. Men bara en gång.

Vad som gäller återfinns i 15 kap Skattebetalningslagen (Lag 2003:212)
15 kap. 1 § SBL
Om den skattskyldige på något annat sätt än muntligen under förfarandet har lämnat en oriktig uppgift till ledning för beskattningen, skall en särskild avgift (skattetillägg) tas ut. Detsamma gäller om den skattskyldige har lämnat en sådan uppgift i ett mål om beskattning och uppgiften inte godtagits efter prövning i sak.
  En uppgift skall anses vara oriktig om det klart framgår att en uppgift som den skattskyldige har lämnat är felaktig eller att den skattskyldige har utelämnat en uppgift till ledning för beskattningen som han varit skyldig att lämna. En uppgift skall dock inte anses vara oriktig om uppgiften tillsammans med övriga lämnade uppgifter utgör tillräckligt underlag för ett riktigt beslut. En uppgift skall inte heller anses vara oriktig om uppgiften är så orimlig att den uppenbart inte kan läggas till grund för ett beslut. Lag (2003:212).

Det som nu sker genom HD-utslaget om att Europakonventionen om förbud mot dubbelbestraffning skall anses tillämpning på skattetillägg och skattebrott som fastställts av domstol.
  Rättssäkerhetsmässigt är långt ifrån en katastrof, jag har själv många gånger reagerat mot det dubbla staff som Skatteverket kan utdöma: först skattetillägg, därefter anmälan om ev. brott.
  Nu blir det högre krav på Skatteverket att besluta om man skall få saken prövad i domstol eller nöja sig med skattetillägg.
  Det är god rättssäkerhet.
  Men Morgan Johansson vore inte den opportunist han är om han inte samtidigt skulle angripa justitieminister Beatrice Ask. (Det kan det finnas goda skäl för i andra sammanhang.)
  Hon har varit passiv och bara tittat på. meddelar Johansson - som har gott glömme.
  Ty det var under hans tid i regeringen, och justitieministern hette Thomas Bodström (s), som de ändrade besluten om skattetillägg kom till, under mandatperioden 2002-2006, finansministrarna hette Bosse Ringholm och Pär Nuder, kanske var det ännu tidigare.
  Varken då eller senare har Morgan Johansson kommit med ett enda förslag - i alla fall till oss i skatteutskottet - med förslag till andra åtgärder än de som beslutades i början på 2000-talet.
  Jag håller med Morgan Johansson om att vi nu måste se över lagstiftningen så att skattebrott inte lönar sig. Att det nu blivit så olyckligt att skattebrottslingar till och med kan få skadestånd, är stötande.
  Men det är Morgan Johanssons fel.
  Inte Beatrice Asks.
  Ibland borde opportunismen begränsas.
  Se även Dagens Nyheter denna tisdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar