måndag 15 juli 2013

14 juli 2013: Alkohol - för och emot

I dag skriver i SvD riksdagsman Carl B Hamilton - tillika av regeringen förordnad ledamot av Systembolaget AB:s styrelse - att alkohollagen måste ändras så att Systembolagets distributionsmonopol inte kan kringgås. Bakgrunden är att matvaruföretagen CityGross i praktiken etablerar sig som distributör.
  Jag instämmer i kritiken, låt vara att det är lite oklart i vilken egenskap Carl B Hamilton skriver - men skall vi ha ett Systembolag utan privata vinster, då kan vi inte ha en parallell vinstskapande distributör.
  Detta är på sidan 6 i SvD.
  Sedan läser jag en stor annons längre i samma tidning, för SvD.se/accent. En dag i vinfabriken Skapa ditt eget vin, välkommen till en spännande dag på Högberga vinfabrik på Lidingö. Vinmakarna Per Hallgren och Jphan Zälle tar er med på en rundtur i fabriken - med provsmakning. Bara 795 kr, fyra tillfällen.
  Man kan sedan köpa det egna vinet på Systembolaget för 198 kr/flaskan, minst sex buteljer.
  Uppfinningsrikedomen är enorm när det gäller att hitta på nya vägar för att skaffa alkoholprodukter.
  1911 infördes i det socialdemokratiska partiprogrammet en punkt om totalt alkoholförbud i Sverige, något som inte ens Frisinnade landsförening vågade sig på 1902 och ett krav som ledde till partisplittring 1923.
  Alkoholen är lika lockande och förförisk, då som nu.
  Men jag vill inte medverka till att enskilda gör stora privata vinster på alkoholförsäljning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar