tisdag 23 juli 2013

21 juli 2013: Målvakten Bert Trautmann (1923-2013) död

Bert Trautman, född i Bremen, dekorerad tysk krigshjälte,
tillfångatagen i England, omvänd, stannat kvar, blivit
fotbollsidol och förespråkare för försoning mellan länderna
Bert Trautmann är död, han avled i går i Valencia, nära 90 år gammal (1923-2013).
  För många kanske namnet är obekant. Synd. Det är ett av samtidens viktigaste levnadsöden.
  Han var en gång min idol, inte så mycket på fotbollsplanen som för det han gjorde på försoningens område.
  Om detta kan man få veta mer i Bert Trautmanns story, i tre delar - här del ett.
  Catrine Clay gav för några år sedan ut en utmärkt bok Trautmanns journey (2010) om Trautmanns liv, från hans inträde i Hitler-Jugend till Wembley-finalen 1956 Manchester City-Birminghamn 3-1, en av de stora finalerna i FA-cupens historia, Clay skriver om hela det fantastiska liv som för Trautmanns del kan sägas både börja och slutade när 1948 han som 25-åring släpptes ur brittisk internering.
   Bloggaren Leffan skriver väldigt bra på sin blogg om Bert Trautmann i dag: 

Den 22 oktober hade jag planerat att skriva ett inlägg om Bert Trautmann som den dagen hade fyllt 90 år. Men det får bli en text redan i dag eftersom den legendariske tyske målvakten dog i går i sitt hem i Valencia i Spanien. Han var krigsfånge i England under andra världskriget men stannade kvar efter krigsslutet och blev målvaktshjälte i Manchester City.
Bernhard Carl ”Bert” Trautmann har en speciell plats i den engelska fotbollshistorien. Han föddes i Bremen 1923 och slogs för Tyskland under andra världskriget. Han fick den ärofyllda tyska militära utmärkelsen Järnkorset för mod när han stred vid den ryska fronten. Trautmann var fallskärmsjägare och 1944 tillfångatogs han i Frankrike och skickades till ett engelskt fångläger. Här ändrades hans liv på flera sätt. Efter kriget insåg han att han var lurad av nazismen och övergav ideologin. När han släpptes 1948 valde han att stanna i England.
Han började spela fotboll för den lilla klubben St Helens, först som back men bytte kvickt till målvakt. Han upptäcktes snart av storklubben Manchester C. Mellan åren 1949 och 1964 spelade han över 500 matcher för de ljusblå. I början protesterade en hel del fans mot att laget hade en tysk i laguppställningen. Men i takt med att Trautmann visade strålande takter i buren så vanns supportrarna över.
Han är mest känd för sin insats i FA-cupfinalen 1956 som Man C vann med 3-1 mot Birmingham. I 75:e minuten krockade Trautmann med en motståndare och fick ett knä i nacken. Han hade ont men fortsatte eftersom man på den tiden inte tillät avbytare. Efteråt konstaterades att Trautmann brutit nacken. Samma år utsågs han till årets spelare i England, första gången en målvakt fått utmärkelsen. Han valdes senare också in i Englands Football hall of fame.
Han anses av många, inte minst målvaktskollegor, som en av de bästa burväktare som funnits. Man City-legendaren har också fått epitetet en sportens gentleman.
Både under och efter karriären gjorde Bert Trautmann mycket för att stärka relationerna mellan de under andra världskriget så bittra fienderna England och Tyskland.
Vi lyfter väl på hatten för en målvaktslegendar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar