torsdag 11 juli 2013

8 juli 2013: Riksdagsledamöterna, klädsel, mobiler och uppförande

Riksdagsförvaltningens utskottsavdelning - jag skall erkänna att jag inte visste att en sådan avdelning finns - har granskat ett stort antal resor som ledamöterna gjort.
  Jag skall villigt - men tyvärr - erkänna att jag sökt men inte själv funnit rapporten.
  Därför här Ralf Hermanssons referat i RoD, riksdag och departement: 
"De är illa klädda, talar dålig engelska och överlämnar pinsamt torftiga gåvor. Domen över hur vissa riksdagsledamöter uppför sig på utskottsresor utomlands är hård.

  I en rapport från Riksdagsförvaltningens utskottsavdelning har utskottens och EU-nämndens resor mellan åren 2010 och 2013 granskats.
  Sammanlagt handlar det om 97 resor till 42 olika länder, allt från Afghanistan till Österrike.
  
Ett av problemen som uppmärksammas är behovet av tolkning från engelska till svenska för ledamöterna.
  Flera delegationsledare menar att frågan är känslig och därför bör behandlas respektfullt eftersom "många ledamöter känner sig obekväma med engelska och kan ha svårt att förstå och prata språket".
  Helst bör kansliet före resan på ett diskret sätt undersöka språkkunskaperna och ordna tolkhjälp vid behov.
  Vissa utskott tillhandahåller alltid tolkhjälp till svenska.
  
Ovälkommen massmedial uppmärksamhet är ett annat spörsmål som tas upp i rapporten. Bland annat har utskottsresor till Brasilien och Australien uppmärksammats på ett negativt sätt där de framställdes som lyxresor.
  Öppenhet och tydlighet är enligt rapporten det bästa botemedlet i detta fall. Inte minst att ledamöterna själva är aktiva på sociala medier och beskriver resan och dess syfte anses vara av godo.

Vett och etikett är ytterligare ett huvudbry.
  Vissa ledamöter har under möten utomlands visat större intresse för sina smartphones än för sina värdar.
  Andra har varit överdrivet informellt klädda i officiella sammanhang och en del delegationsledare anser att riksdagens gåvopolicy behöver ses över; de gåvor som överlämnas är ofta "pinsamma och torftiga" jämfört med vad riksdagen får vid motsvarande besök."

Jag kan bara säga - eftersom det handlar om resor som säkert jag varit med om också - till konstiga länder som Finland, Danmark, Luxemburg, Belgien och USA - inte har samma erfarenhet.
  Ledamöterna har varit väl pålästa.
  De har varit kunniga i engelska. (Danskan ett problem för vissa.)
  Jag kan inte anmärka på klädseln vid varje tillfälle.

Det enda riktigt stora problem med resorna, som varit mycket innehållsrika och välplanerade, är att den massmediala bevakningen, varit noll.
  Med ett undantag: Vid resan till Danmark besöktes också Malmö. Både Sydsvenskan och Skånska Dagbladet skrev om besöket. I form av intervjuer med två kommunalråd, ett (s), ett (m).
  Intresset för skatteutskottet var noll.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar