fredag 16 augusti 2013

14 augusti 2013: Demokratisk katastrof i Egypten

En sak är att formerna för tillsättandet av president Mursi i Egypten kan diskuteras - formellt oklanderligt, politiskt tveksamt, en minoritet "manipulerade" för att får sin kandidat vald.
  En helt annan sak är att militären nu tagit makten, hela makten, och utövar ett som jag ser det besinningslöst våld. om det är 225 död, 638 eller 2.000 eller fler är svårt att veta, ingen lär veta.
  Men all form av diskussion och debatt har dött i takt med att våldet tilltagit och skotten träffat vem som helst.
  Mursi var säkerligen inte hela Egyptens president, han misskötte landets ekonomi, turisterna svek, han utnämnde helt plötsligt sexton personer knutna till hans Brödraskap till guvernörer över hela Egypten: Det var en provokation att göra så, att helt på egen hand avfärda alla andra minoriteter och strunta i både dem och deras rättigheter.
  Men när den nuvarande verklinge ledaren i Egypten - ej att förväxla med marionetterna presidenten och premiärministern - arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi, en 58-årig fyrbarnsfar med militär utbildning utomlands, beordrar utplånande av islamska Brödraskapeet via resning av torg och andra platser i Kairo och andra orter, då kommer detta bara att leda till att Egyptens kris fördjupas, hatet frodas och demokratin blir ett minne blott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar