lördag 24 augusti 2013

24 augusti 2013: Sigtuna Marknad m/1912 - jag var där

Vid folkpartiets bokbord på Sigtuna Möte: Daniel Andersson,
 Märsta, Norah Avielle, Märsta (tidigare medarbetare till
Fredrik Malm som träffas i Sigtuna den 4 oktober), Pernilla
Bergqvist, vice ordförande i Sigtuna-avdelningen, Dan
Rosenholm, Märsta, gruppledare (fp) i fullmäktige, och
 Lars Wedén, Sigtuna, son till  framliden fp-ordförande Sven
om vilken det snart kommer en bok, framför förre rektorn och
fullmäktigeledamoten Sune Askaner, med rötter i Östersund
En  riktigt solig dag!
  Mot Sigtuna Marknad - heter egentligen Sigtuna Möte och arrangeras av Destination Sigtuna - för deltagande, det brukar vara trevligt, fullt med folk, försäljning av det mesta, utklädda människor, ofta i 1912 års mode (se nedan), lite underhållning från scenen vid Rådhuset - där människor äter, pratar, handlar och trivs.
  Denna gång får dock de politiska partierna inte vara med, helt obegripligt.
  Det är någon i organisationsledningen som missförstått det där med politik, eller kanske fruktar att en grupp som vill dela Sigtuna, denna Sveriges i särklass största flygplatskommun (Arlanda ligger i Sigtuna)- folkpartiet, som dels är emot den befängda idén att dela Sigtuna (som gör alla till långsiktiga förlorare), dels kämpar för att den gamla lärdomsstaden skall bli en förtrycka och hotade författares fristad, dels vill rusta upp sitt nutida biblioteksväsende, visar praktiskt på vad som behövs: Böcker.
  Men trots anslaget mot folkpartiet och andra politiska partier har Destination Sigtuna inte lyckats förbjuda allt - ännu, är kanske bäst att säga.
  Och därför har folkpartiet arrangerat ett bokbord där det delas ut böcker som man fått från partimedlemmar, kanske något att ta efter för andra fp-avdelningen som vill sprida betydelsen av kunskap, läsning, böcker. Allt är ju inte TV eller Johan Croneman även om vissa tycks tro det.
  Jag får t.ex. Thage G Petersons (s) Resan från Mars, men jag funderar på Västerlandets historia på 172 sidor. Blir den kvar, tar jag den nästa år. Thomas Bodströms brottsliga skildringar i deckare med enligt förlaget hemliga interiörer från maktens korridorer, ligger länge kvar men försvinner också den till någon hugad person, förmodligen en förbipasserande anonym socialdemokrat som endera är intresserad av brott eller makt: Man får hoppas att den blir läst.
  Så diskuterar jag valet 2014, behovet av att stärka den svenska industrins konkurrenskraft genom sänkt kostnadstryck - viktigare än det så kallade femte jobbskatteavdraget! - och behovet av fortsatta reformer.
  I Sigtuna styr socialdemokraterna, konstigt nog. Nuvarande kommunalrådet Lars Bryntesson (s) har partiet måst importera från Värmdö och ordförande i Arbetarekommunen är förre Talmannen Björn von Sydow (s), en lysande import från Solna.
Modell/ 1912
  Och tidigare kommunalrådet och statssekreteraren Gun Eriksson (s) i dåvarande finansdepartementets bostadsavdelning, lett av ingen mindre än Lars-Erik Lövdén (s), ni minns honom säkert (?) under socialdemokraternas sista styrestid 2002-2006 då ju både bostadspolitik och bostadsutskottet försvann - är för omstridd.
  Den stora valsegraren 2010 i Sigtuna Anders Johansson (s) har precis som Anders Lago (s) i Södertälje och Ilja Batljan (s) i Nynäshamn - han med förslaget om butlers i tunnelbanan - kommit fram till att det nog finns annat att pyssla med än socialdemokratisk politik, en begriplig tanke.
  Mot denna bakgrund skulle man önska sig Sigtuna- och Märstaborna en bättre framtid efter valet 2014.
  Åtminstone ett vet jag: I folkpartiets Sigtuna kommer de politiska partierna inte att stängas ute från Sigtuna Möte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar