tisdag 6 augusti 2013

6 augusti 2013: Pensionssanningen som döljs

I SvD skriver i dag för femtielfte gången redaktören och författaren Joel Dahlberg om bristerna i pensionssystemet.
  Det kommer att räcka till femtielva nya artiklar.
  Joel Dahlberg har rätt i mycket. Men, men ..
  Joel Dahlberg skriver aldrig, aldrig - eller har han inte förstått - att pensionssystemet är ett försäkringssystem. Det hette det också från början, den 21 maj 1913,  när beslutet togs i riksdagen under Karl Staaffs tid som statsminister. Ett Allmänt ålderdomspensionssystem.
  Det finns inga andra bidragsgivare till detta system än vi själva.
  Manna från himlen förekommer i Bibeln men inte numera hos oss.
  Inte ens stekta sparvar kommer flygande.
  Vi måste arbeta och spara ihop till pensionen. Var och en.
  Det är inte mer konstigt än att arbetslöshetsförsäkringen är just en försäkring - man måste vara med i systemet för att få tillgång till dess förmåner; att sedan staten via oss skattebetalare bidrar är en annan sak, det gäller även pensionsförsäkringen.
  Samma sak är det med sjukförsäkringen, eller en vanlig hem- eller bilförsäkring. Inte heller de får pengar från himlen, bara från försäkringstagarna.
  Skillnaden är den att vi på ett annat sätt än för bilskador eller sjukdom kan räkna fram ganska säkert hur befolkningen ser ut om ett antal år.
  Det gör pensionsförsäkringen speciell - och den som inte tror detta kan nog övertygas om att de pensionsavgifter som betalats in av människor som avlider i förtid, alltså innan de själva blivit pensionärer, kommer övriga pensionärer till del.
  Det är en av de fina sakerna med allmänna pensionsförsäkringen.
  "Det stora hotet mot trovärdigheten (i pensionssystemet) är de låga pensioner som många får efter ett fullt yrkesliv", säger Dahlberg.
  Helt rätt.
  Men om man vill ändra på det måste man endera ta av våra barns inkomster redan nu, eller börja ta ut högre avgifter av de som redan arbetar.
  Ingen manna kommer från himlen.
  Inte på länge och inte längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar