måndag 12 augusti 2013

8 augusti 2013: Anders Wall-donation

Det är tur att det finns vad jag skulle vilja kalla filantroper - se nedan vad det är.
  En sådan är Andes Wall.
  Han har egna stiftelser som delar ut stipendier.
  Nu ser jag i Upsala Nya Tidning att ett nytt Ivan Aguéli-pris har instiftats.
  Det finansieras av Anders Wall, det är sådant han gör: Han stöder forskare, sångare, kulturutövare.
  (Och jag är glad över att han 2011 tilldelades Cedergrenska Fondens Hedersstipendium själv - för att han just sett till att stödja ett viktigt kulturprojept på 1990-talet när kommunen inte orkade eller förstod värdet av attt rusta upp Cedergrenska tornet i Stocksund, då fick den förening jag bildat 50.000 kr av  Wall.)
  Aguélipriset kommer att delas ut den 28 september på Ivan Aguélimuseet i Sala.
  Prissumman är 25.000 kr och priset tillfaller någon som arbetar i Aguélis anda, tidig modernism och stämningsmåler. Kravet är att vinnarna av priset skall ha utbildning från konsthögskola.
  Juryn består av chefen för Aguélimuseet Å C Danell från Heby, Beate Sydhoff, kulturvetare och tidigare kulturråd i USA - och ännu tidigare konstkritiker i SvD-, samt förre chefen för Zornmuseet i Mora Hans-Henrik Brummer.
  Stort tack till Anders Wall och grattis till konsten, Aguélimuseet i Sala samt oss alla.
  Aguéli-littaratur hittar du här.

Fotnot.
Filanstropi är enligt Wikipedia en allmännyttig verksamhet som utan motprestation stöder institutioner och projekt inom kultu. utbildning. forskning och hälsa. Filantroper kan vara prvatpersoner, ideella föreningar, företag eller allmännyttiga stfiftelser.
  Företags filantropiska verksamhet ingår i CSR, Corporate Social Responsibilty-verksamhet.
  Filantropisk verksamhet är av tradition utbredd i USA, delvis som en följd av att skattenivåerna på kommunal-, delstatlig- och unionsnivå är förhållandevis låga och att omfattningen av det allmännas verksamhet därmed är mindre än i Europa.
  I USA ställs precisa krav på en filantropisk stiftelse för att denna ska behålla skattefrihet; Varje år ska minst fem procent av stiftelsens totala tillgångar delas ut.
  I Sverige finns inte motsvarande utdelningstryck på allmännyttiga stiftelser.
  En sådan stiftelse i Sverige är befriad från skatt om den delar ut 80 procent av sin inkomst till de i stadgarna föreskrivna ändamålen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar