lördag 30 november 2013

17 november 2013: Carl-Ewert Österberg tände OS-elden (1924-2013)

3 juli 1952 på Norrköpings Idrottspark: OS-guldmedal-
jören från Amsterdam 1920 Sven Johansson (alltså
inte Ivar Johansson som däremot också var på plats)
överlämnar den olympiska elden - som sedan slocknade
vid 3-tiden på natten till den 4 juli 1952 men tändes igen
av Carl-Ewert Österberg, då 28 år gammal, och ordföran-
den i Östergötlands Idrottsförbund Lennart Sjögreen
Från Karlstad meddelas att f.d. kommunalrådet (fp) Carl-Ewert Österberg har avlidit den 17 november 2013, 89 år gammal. 
  Hans närmaste är hustru Mona, samt tre söner.
  Carl-Ewert Österberg var född den 20 maj 1924 i Norrköping. Efter avslutad skolgång arbetade han som så många andra unga grabbar vid Holmens bruk, dock även som radskrivare i Linköpingstidningen (!) Östgöta Correspondenten.
  Idrott var emellertid huvudintresset i unga år. Bordtennis kom att fånga honom och han var den som - Medlem nr 1 - tog initiativ 1942 till bildandet av bordtennisklubben IF Norcopensarna, alltjämt en aktiv Norrköpingsklubb. 
  Tranåsbon Tage Flisberg, VM-silvermedaljör 1954 efter finalförlust vid 37 års ålder mot världens då bäste spelare, Ichiro Ogimura (med 12 VM-guld på meritlistan, död 1994), var dess främsta namn. 
  Det var dock inte den första idrottsklubb Carl-Ewert bildade, klubb, den hade hetat IK Spurt och tillkom redan 1935 och hade som en av sina medlemmar en Åke Johansson, av den fyra år äldre Carl-Ewert kallad Bajdoff, senare landslagsman i fotboll och SM-vinnare för IFK Norrköping.
   Carl-Ewert Österberg blev idrottskonsument och sekreterare i Östergötlands idrottsförbund innan han 1961 blev Svenska bordtennisförbundets första generalsekreterare, med bokutgivning och en film om bordtennis med Carl-Ewert som regissör som resultat ...
   Men i över 30 år ägnade sig Carl-Ewert åt politik på heltid från 1964, i folkpartiet bland annat som sekreterare i partiets tjänstemannadelegation, senare som ordförande (både 1967 och 1992) i Tyresö kommunfullmäktige, kommunstyrelsensordförande där 1971-74 och kommunalråd i både majoritet och opposition.
  Sedan han lämnat den aktiva politiken vid mitten av 1990-talet återvände han som östgöte några år till en nyinköpt gård i Ödeshög, varifrån han kom att flytta till Karlstad.

Hur var det då med OS-elden, den som enligt OS-kommittén i Lausanne brunnit oavbrutet sedan 1928 under hela andra världskriget?
   Jo, den kom inför OS i Helsingfors 1952 till Norrköping den 3 juli kl. 20.44, med trefaldige OS-guldmedaljören Ivar Johansson som hedersmottagare. 
  Den skulle under natten vaktas av Carl-Ewert och ordföranden i Östgötaförbundet Christian Sjögreen i Norrköpings idrottspark för vidare transport till Katrineholm vid 5-tiden morgonen därpå.
   OS-elden brann till som den skulle, i sin urna med torvströ begjuten med fotogen och undertill en dunk kvarntorpsgas för att säkra elden.
   Då hände det som inte fick ske, vid 3-tiden. OS-elden slocknade.
   På den tiden var tekniken inte utvecklad som i dag.
   Men utan att någon hann se plockade Sjögreen - enligt Österberg 2004 - fram tändstickor "sedan chocken lagt sig" och så tände man på - utan att någon såg det.
   - Det måste ha varit nattbrisen utomhus. 
   - Norrköping skulle annars bli känt som platsen där OS-elden slocknade! 
   - Vi lovade varandra att aldrig avslöja det. 
   (Berättade Österberg 2004 för Norrköpings Tidningars Gunnar Hagberg, så länge hölls sanningen dold.)

Vad hände med OS-urnan med torvströ?
  Den tog Carl-Ewert Österberg med sig först hem till Lindö och numera lär den finnas i Ödeshög i trädgården på Sväm Skräddaregård, fylld med blommor var sommar.
   Men OS-elden som flammade på Helsingfors Olympiastadion 1952, den tändes av Carl-Ewert Österberg den 4 juli 1952 i Norrköping.
Gunnar Andrén
riksdagsman (fp)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar