söndag 29 december 2013

29 december 2013: Om OS-elden 1952

Om hur OS-elden på Helsingfors Olympiastadion tändes 1952 har jag i dag (29 dec) skrivit i Dagens Nyheter (familjesidan). En motsvarande text var införd den 17 november 2013 i denna blogg.
  Här min något utbyggda text, av utrymmesskäl något förkortad i DN - som jag tackar för publiceringen. 
  Att skriva på nätet är en sak, skall saker och ting spridas måste det ske via gammelmedia, tidningar.
  /GA

Carl-Ewert Österberg 1924-2013):
Tände OS-elden 1952 

F.d. generalsekreteraren, kommunalrådet och fullmäktigeordföranden Carl-Ewert Österberg, Karlstad, har avlidit den 17 november, 89 år gammal. 
  Hans närmaste är hustru Mona, samt tre söner.
  Carl-Ewert Österberg var född i Norrköping. Efter avslutad skolgång arbetade han som så många andra unga grabbar vid Holmens bruk, dock även som radskrivare i Linköpingstidningen (!) Östgöta Correspondenten.
  Idrott var emellertid huvudintresset. Bordtennis kom att fånga honom och han var den som, medlem nr 1, tog inititiv till bildandet 1942 av IF Norcopensarna. TageFlisberg, VM-silvermedaljör 1954, var dess främsta namn. 
   Det var dock inte den första idrottsklubb Carl-Ewert bildade, klubb, den hade hetat IK Spurt och tillkom redan 1935 och hade som en av sina medlemmar en Åke Johansson, av den fyra år äldre Carl-Ewert kallad Bajdoff, senare landslagsman i fotboll och SM-vinnare för IFK Norrköping.
  Carl-Ewert Österberg blev idrottskonsument och sekreterare i Östergötlands idrottsförbund innan han 1961 blev Svenska bordtennisförbundets första generalsekreterare, med bokutgivning och en film om bordtennis med Carl-Ewert som regissör som resultat ...
  Men i över 30 år ägnade sig Carl-Ewert åt politik på heltid från 1964, i folkpartiet bland annat som sekretare i partiets tjänstemannadelegation, senare som ordförande (både 1967 och 1992) i Tyresö kommunfullmäktige, kommunstyrelsens ordförande där 1971-74 och kommunalråd i både majoritet och opposition.
Sedan han lämnat den aktiva politiken vid mitten av 1990-talet återvände han som östgöte några år till en nyinköpt gård i Ödeshög, varifrån han kom att flytta till Karlstad.

Hur var det då med OS-elden, den som enligt OS-kommittén i Lausanne brunnit oavbrutet sedan 1928 under hela andra världskriget?
  Jo, den kom inför OS i Helsingfors 1952 till Norrköping den 3 juli kl. 20.44, med trefaldige OS-guldmedaljören Ivar Johansson som hedersmottagare. Den skulle under natten vaktas av Carl-Ewert och ordföranden i förbundet ChristianSjögreen i Norrköpings idrottspark för vidare transport till Katrineholm vid 5-tiden morgonen därpå.
  OS-elden brann som den skulle, i sin urna med torvströ begjuten med fotogen och undertill en dunk kvarntorpsgas för att säkra elden.
  Då hände det som inte fick ske, vid 3-tiden. OS-elden slocknade.
  Men utan att någon hann se plockade Sjögreen fram tändstickor "sedan chocken lagt sig" och så tände man på - utan att någon såg det.
- Det måste ha varit nattbrisen utomhus. Norrköping skulle bli känt som platsen där OS-elden slocknade! Vi lovade varandra att aldrig avslöja det. 
   (Berättade Österberg 2004 för NT-sportjournalisten Gunnar Hagberg, så länge hölls sanningen dold.)

Urnan med torvströ?
  Den tog Carl-Ewert Österberg med sig först hem till Lindö i Norrköpings kommun och numera lär den finnas i Ödeshög i trädgården på Sväm Skräddaregård, fylld med blommor var sommar.
  Men OS-elden 1952 som flammade på Helsingfors Olympiastadion, den tändes av Carl-Ewert Österberg den 4 juli 1952 i Norrköping.
Gunnar Andrén
riksdagsman (fp)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar