söndag 2 februari 2014

2 februari 2014: Närpolis blir fjärrpolis

Danderyd den 2 februari 2014

Till
Polisstyrelsen i Stockholms län
Attention: Ordföranden
Attention: Länspolischefen i Stockholms län


Sänds med brev och e-post
Polismyndigheten i Stockholms län, 106 75 Stockholm
polismyndigheten.stockholm@polisen.se

Danderyds polisstation: från närpolis till fjärrpolis
Den 16 maj 2013 hade folkpartiets styrelse i Danderyd nöjet att träffa Danderyds närpolischef Per-Inge Akterin. Det var ett led i våra många kontakter med olika delar av det civila samhället, sällan eller aldrig skildrat i massmedia.
  Majmötet 2013 var mycket välbesökt, också av många andra förtroendevalda i Danderyd utöver föreningsstyrelsen. Trygghetsfrågor – som handlar om allt från hot, misshandel, häleri och tillgreppsbrott, förstörelse, andra personbrott, skydd för utsatta kvinnor och därtill social-, hälso- och sjukvård - engagerar starkt såväl allmänhet som förtroendevalda.
  Närpolischefen redogjorde den 16 maj för utvecklingen på brottsområdet i Danderyd. Det skedde i siffror, i staplar och inte minst i ord.
  Siffror och staplar kräver ord för att rätt förstås.
  Anförandet gav upphov till många frågor och inte minst reflektioner.
  Vi noterar att lokaltidningen Mitt i Danderyd varje vecka rapporterar om olika sorters brott i Danderyd. De anmälda brott som förekommer tycks räcka till en eller flera förstasidor ett par veckor/månad.
  Dessvärre förekom ingen medierapportering om fp-mötet med närpolischefen; om det är inget att säga, det är en journalistisk bedömning av nyhetsvärdet.
  Däremot inspirerade glädjande nog mötet, annonserat och offentliggjort via den interna tidningen Danderydsliberalen i helsidesreportage med Per-Inge Akterin i just Mitt i Danderyd.
  Med största bestörtning noterar vi mot den bakgrund av brottslighet i Danderyd som beskrevs och belystes av närpolischefen den nedläggning av närpolisstationen i Mörby centrum som skett i närtid, under fjärde kvartalet 2013.
  Två av Stockholms läns 26 kommuner kommer nu att sakna lokalt placerad polis, Danderyd med dryga 32.000 invånare och Nykvarn med 9.500.
  Den bristande tilltron hos allmänheten till rättssamhällets förmåga att hantera också det som uppfattas som vardagsbrottslighet kan omöjligen förbättras genom denna uppseendeväckande åtgärd.
  Exakt vad som föranlett den geografiskt ändrade lokaliseringen är svårt att veta något om utöver tidningsuppgifter. Att stängningen föranletts av låg brottslighet till följd av framgångsrik närpolisverksamhet i Danderyd förefaller mot den bakgrund närpolischefen gav fp-styrelsen i Danderyd den 16 maj 2013 föga sannolik.
  En annan orsak skulle kunna vara önskan att spara på hyresutgifter i Danderyd, en begriplig och försvarlig åtgärd om resultat i övrigt blir oförändrat eller rent av bättre.
  Det är emellertid svårt att se nedläggningen av närpolisstationen i Danderyd som annat än att närpolisen blivit en fjärrpolis.
  Det är visserligen sant att brottslighetens respekt för administrativa gränser är försvinnande låg. Men man kan ändå säga att de drygt 32.000 invånarna i Danderyds kommun (1 november 2013: 32.185, varav 15.593 män, 15.592 kvinnor) nu står utan den trygghet det innebär när en polisstation försvinner bort, att den goda lokal- och personkännedom som närpolisen har, försvinner sakta men succesivt.
  Med modern tele- och datateknik kan envar, enskild eller myndighet, ofta vara tillgänglig – men att vara närvarande är något helt annat.
  Närpolisens i Danderyd placering i Täby må vara motiverad från olika utgångspunkter men när pekuniära överväganden blir bestämmande är det ostridigt ett dåligt beslut.
  Allra mest kostnadseffektivt vore förstås att ha en polisstation i Sverige; det skulle bli mycket billigt. Polisens möjlighet att tillfredsställa medborgarnas förväntningar skulle dock vara starkt begränsad.
  Allmänheten underrättades mycket kort i förväg - eller inte alls - om närpolisstationens avveckling. Inte heller vi kände till det. Vilka vinster som uppstått genom förvandlingen av närpolisen till fjärrpolis är oredovisat, oklart och obekant.
  Vi hemställer därför om att Polisstyrelsen i Stockholms län informerar vår styrelse om detta, vi åtar oss i gengäld att förmedla balansräkningens plus- och minussida till allmänheten.
  Det förhållandet, som vi blivit underkunniga om via Mitt i Danderyd, att närpolisen åter planerar fysisk fast närvaro i Danderyd åtminstone några timmar någon dag i veckan i en hyrd husvagn – vi gillar idén med att vara synlig genom en husvagn, folkpartiet i Danderyd har själva köpt en – ser vi som ett bevis för att också närpolismyndigheten insett att flyttbeslutet i sak utgör en fatal kapitulation inför en missriktad besparingsambition.

Danderyd den 2 februari 2014

Lars-Gunnar Wallin, ordförande
Danderyd e-post: wallinlarsgunnar@gmail.com
Tommy Lindgren, förste vice ordf.
Enebyberg, e-post: tommy.lindgren@mentorsearch.se
Monica Renstig, andra vice ordf.
Danderyd, e-post: monica@renstig.se
Margareta Sandell, sekreterare
Danderyd, e-post: margareta.sandell@tele2.se
Inga Emtell, kassör
Täby, e-post: inga.emtell@gmail.com
Jan Backman, ledamot
Danderyd, e-post: jan.t.backman@gmail.com
Ewa Bergman, ledamot
Stocksund, e-post: ewa_bergman@tele2.se
Magnus Stenflo, ledamot
Danderyd, e-post: magnus@stenflo.se
Gunnar Andrén, ersättare
Stocksund, e-post: gunnar.andren@folkpartiet.se
Ulla Löwenhielm, ersättare
Djursholm, e-post: ulla.lowenhielm@gmail.com
Fotnot.
Vi kan alla ta emot svar på ovannämnda e-postadresser.
Skriftligt information kan sändas till ordföranden
Lars-Gunnar Wallin
Mörbyleden 22
182 32 Danderyd,
eller Danderydsliberalens redaktör
Gunnar Andrén
Långängsvägen 34
182 75 Stocksund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar