onsdag 14 maj 2014

13 april 2014: Dagens Agenda

Dagens Agenda speglar en osannolik verklighet. Syrien, inbördeskrig, flyktingar. Drunkningar. Motstånd mot att göra något. Ett av många människoöden - ständigt nya tragedier när flyktingar från ett Syrien utan hopp om ett värdigt liv flyr över Medelhavet.
  I Agendareportage är Sverige målet. En flykting med Sverige som mål, Jimmy, har när släktingar som drunknat utanför en grekisk ö.
  Grekland är stängt. Bulgariens gräns är stängd. Intervjun med EU-kommissionären Cecilia Malmström visar på hennes engagemang men de flesta medlemsstaters ovilja eller snarare motstånd att bistå ens Syrien.
  Det finns överallt i världen flyktingmotstånd.
  Tur att Erik Almqvist (sd) blev mottagen i Ungern, att Markus Wiechel (sd) under sex år fick vistas i USA, att en riksdagsledamot (sd) gift sig med en rysk fru, att en annan riksdagsledamot (sd) har Ungern som födelseland, att sd:s kulturpolitiska talesmans man fick utvandra från Polen till Sverige eller att en annan riksdagsledamot (sd) hade lyckan att Sverige tog emot hans mamma undan judeförföljelserna i Polen under 1960-talet ...
   Så blir det en annan debatt. Hur skall klimatet ska räddas?
  Vad kan Sverige göra?
  Det blir nästan parodiskt när EU-parlamenterikern Christofer Fjellner (m) i debatt med kandidaten Malin Björk (v) försöker tydliggöra Sveriges påverkansmöjlighet i världen.
  Problemet finns ju inte i vårt land utan i länderna utanför, oftast de nuvarande eller tidigare socialistiska lyckorikena, som Ryssland eller Kina.
  Så åter denne Jimmie Åkesson - nu är det trakasserierna vid arbetsplatsbesök som nagelfars.
  Det är just uppmärksamhet kring politikens former som gör att sd kan upprätthålla sitt martyrskap.
  Jag ser ju alla dessa Säpo-medarbetare som skall se till att vanliga parlamentarikers säkerhet garanteras. Det är möjligt att det behövs, det vet Säpo bäst. Men under alla förhållanden bidrar dessa förmenta eller riktiga hot hela tiden till att cementera bilden av Sverigdemokraterna som ett udda parti som vissa skall tycka synd om.
   Min lördagsfråga kvarstår:
   Vill sd:s väljare att Jimmie Åkesson skall bli statsminister?
  Betyg på Agenda denna kväll: Sisådär, två stjärnor av fem, det måste bli avdrag för bidraget till att hålla upp martyskapet hos sverigdemokraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar