söndag 15 juni 2014

18 maj 2014: Bankerna är vinnarna!


Jag kan inte få för att jag ofta irriteras över den naivitet som finns i euro-debatten. Här vill motståndarna - som Jonas Sjöstedt (v) och andra - ofta klämma åt bankerna.
  Och så göder man dem med valutaväxlingspengar.
  En sak är att stora företag tar försäkringar som fördyrar produkterna - det gynnar Finland, Danmark och andra länder som är eller i praktiken är euro-länder - för att skydda sig.
  Men det är vanliga svenskar som förlorar vid varenda växling av reskassor etcetera - medan bankerna skor sig. Och det handlar om miljontals kronor varje dag som blir till miljarder.
  Jag skall här försöka bena ut vad som är bra och mindre bra med euro respektive fasthållande vid skvalpvalutan kronan:
  Eurons fördelar - om vi hade den även i Sverige:
  Affärsrisker försvinner när valutan är gemensam
  Handeln ökar när valutan är gemensam 
  Vi kan locka fler turister som inte behöver bekymra sig om valutan
  Valutakriserna försvinner!
  Importpriserna blir lägre
  Man slipper valutariskerna vid affärer med euro-länder
  Bankerna får inte miljardförtjänster på grund av att vi måste växa - de tjänar på varje kursändring!

Nackdelar, jo, det finns!
  Man minskar sin egen möjlighet att med valutakursförändringar anpassa sig till förändringar i omvärlden - om det nu är bra; alternativet är ju att interndevalvera, eller som Tyskland under decennier, revalvera, och den vägen se till att man är konkurrenskraftig
  Det är svårt för Europeiska centralbanken att anpassa räntan till skilda förutsättningar i olika länder, men vad säger att just Sverige skulle vara ett optimalt valutaområde? Också USA och Kina har ju samma problem - eller kanske skulle Dorotea eller Stockholm vara de optimala valutaområdet?
  Euron har skapat spänningar mellan euroländerna - och kritikerna menar att valutan är själva grunden till att flera länder fick problem 2008. Jag menar att så inte var fallet: utan euro-medlemskapet skulle Grekland blivit än fattigare och totalt utlämnat åt valutaspekulanter. Euron fällde inte Grekland, den räddade landet och levnadsstandarden i landet mot vad det hade blivit utan euro-stödet - men inget kunde rädda landet från problem så som man misskötte den offentliga ekonomin
  Det är svårare att exportera med en stark valuta - ja, men produktiviteten i ekonomin är mångdubbelt viktigare. och stark valuta ger också lägre importkostnader
  Euron gör det svårt att parera inhemska kriser - det är riktigt, om ett lands ekonomi råkar i obalans i förhållande till andra länder, kan man inte exportera problemen längre utan måste lösa dem i det egna landet.
Om det är en nackdel? På kort sikt ja, på längre sikt precis det som behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar