onsdag 16 juli 2014

26 juni 2014: Skatteutskott i morgonväkten

Ibland kan jag undra: Är frestelsen att framträda i medierna större än omdömet?
  Funderingen kommer denna morgon när skatteutskottet sammanträder kl 08.00 sedan en ledamot - jag säger inte vem - läst en artikel i Dagens Nyheter för några dagar sedan och omedelbart önskat att frågan skall tas upp i skatteutskottet.
  Det vore väl - det handlar om stora vinster i några få omsorgsföretag, vänsterpartiets kärleksfråga (men inte det partiet som nu vill diskutera saken) - i sin ordning om frågan vore ny. Men det är den ingalunda: Vi har vridit och vänt på den i flera år, inte minst via Friskolekommittén som kommit med förslag till vinstbegränsningar, ett förslag som sex partier står bakom, bara vänsterpartiet och sverigedemokraterna står utanför den uppgörelsen, som - enligt min mening - är viktig att både vårda och utveckla.
  Vänsterpartiet vill ju rakt ut ha ett vinstförbud. Hur? Nej, det har man inte kunnat berätta något om. Är det privatläkaren som skall drabbas? Eller mångmiljardföretag?
  Denna morgon inställer sig skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson och en sakkunnig från verket och berättar vad man vidtagit för åtgärder.
  Det blir förstås frågor - men jag noterar att de är tama intill gränsen för löjliga mot bakgrund att skatteverket haft i uppdrag flera år att se på saken av regeringen och levererat underlag 2012 och 2014 - som vem som helst kunnat läsa, det har uppenbart förslagsställaren till dagens sammanträde nogsamt undvikit, ja, sakkunskap om vad som gjort skulle ju ha torpederat hela idén om att medialt visa sig duktig och man kan lita på att ingen journalist numera bevakar denna form av utredningsverksamhet, det är liksom en grundbult i medieliturgin - och det kommer nya förslag till begränsningar, inte minst Företagsskattekommitténs förslag nyligen.
  Så pulveriseras DN-artikeln genom att dess problemställning renodlas i olika tidsaspekter, inget är fel i artikeln men författaren har, kanske av okunskap, kanske för att sätta knorr på artikeln, valt att inte berätta att mycket gjorts, lagstiftning och regler ändrats och vinstuttag som beslutats tidigare inte kommer att kunna upprepas genom riksdagens - efter beredning i skatteutskottet! - beslut om ny bestämmelser för att motverka de vinstuttag som möjliggjorts med tidigare regler.
  Av hönan blev det en fjäder.
  Jag noterar att ingen företrädare för massmedierna bevakar detta sammanträde i skatteutskottet.
  Det är nog klokt.
  En massa fakta skulle ha behövt redovisas om allt som gjorts. Inte nyhetsmässigt, skulle man kunna säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar